El RACC presenta nous resultats del programa europeu Green NCAP que avalua l’impacte ambiental dels vehicles

El RACC ha presentat nous resultats corresponents al segon semestre de 2023 del programa europeu Green NCAP, que avalua l’impacte ambiental dels vehicles. L’estudi ha avaluat l’eficiència energètica i les emissions en condicions reals de circulació de 15 nous models d’automòbils.

La puntuació més elevada dels últims mesos ha estat per l’ORA Funky Cat, del fabricant xinès Great Wall Motor, que va demostrar una excel·lent eficiència en totes les proves que se li van realitzar, amb uns valors de consum molt baixos i limitant la pèrdua d’energia. Per això ha rebut les cinc estrelles de Green NCAP, la categoria més alta de l’estudi i la plataforma també l’ha reconegut com el millor vehicle elèctric de l’any 2023.

La categoria de cinc estrelles està formada per altres cinc vehicles elèctrics: el BYD ATTO 3 destaca per tenir una demanda energètica baixa en condicions ambientals fredes; el Tesla Model S treu molt bons resultats amb la seva gestió intel·ligent de la calor i una alta eficiència; l’MG 5 té una massa baixa i un valor d’eficiència energètica que redueix el consum global del cotxe i estalvia costos pel consumidor; l’XPENG G9 suposa el primer vehicle d’aquesta marca provat per Green NCAP, un model xinès amb una gran capacitat d’autonomia i molt bon índex d’eficiència energètica que compensen la seva elevada massa. Finalment, el Renault Kangoo registra uns valors més baixos d’eficiència, però és un model molt més adreçat a petites i mitjanes empreses per les capacitats de transport de mercaderies que ofereix.

Els altres vehicles analitzats amb menor puntuació són: l’Skoda Kamiq, el Dacia Jogger i el Mercedes Benz E-Class, amb 3 estrelles; el CX-60 PHEV, el BMW X1, l’Alfa Romeo i el Mitsubishi ASX amb una puntuació de dues estrelles i mitja ; i l’Audi A6 i el Ford Ranger Raptor, amb dues i una respectivament.

El RACC, a través de Green NCAP, avalua periòdicament diferents models d’automòbils per determinar les seves emissions i l’eficiència energètica, examinant el seu rendiment en condicions reals de circulació i amb proves més estrictes que les exigides legalment als fabricants. La finalitat de Green NCAP és promoure la fabricació de vehicles menys contaminants, més eficients i que suposin un major estalvi de combustible.