Presència en
organismes locals
i internacionals

Federació Internacional de l’Automòbil (FIA)

La Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) és una organització sense ànim de lucre formada per més d’un centenar d’organitzacions automobilístiques de tot el món. El RACC forma part de la FIA des del 1998 i actualment està present en els següents grups de treball a nivell mundial:
•  FIA Mobility Policy Commission
•  FIA Mobility Services Commission

Dins de la FIA Region I (clubs d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica), el RACC forma part dels següents òrgans:
•  Presidential Board
•  Management Council
•  Euroboard

I dels següents grups de treball:
•  Euroboard Coordination Group
•  Technical Working Group
•  Transport and Mobility Working Group
•  Legal & Consumer Affairs Group
•  Communication Group

A través de la FIA, el RACC és entitat col·laboradora en el programa europeu de proves de mesurat de seguretat de vehicles Euro NCAP i en el programa europeu d’auditoria d’eficiència de vehicles Green NCAP.

Infraestructures viàries

El RACC és líder a Espanya d’EuroRAP, el programa internacional que analitza la qualitat de les infraestructures viàries per introduir millores que redueixin tant el risc d’accident com les seves conseqüències. Entre els seus col·laboradors a Espanya figuren el Ministeri de Foment, la Direcció General de Trànsit (DGT), el Servei Català de Trànsit (SCT) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Des de l’any 2002, el RACC ha analitzat amb la metodologia EuroRAP més de 53.000 km de la xarxa de carreteres de 16 països d’Europa, Llatinoamèrica i Àsia. A més, el 2017, l’estudi EuroRAP va ser escollit per la DGT com a eina per determinar els punts negres de la xarxa viària espanyola.

Com a membre fundador d’EuroRAP, el RACC forma part del seu Board of Directors i de la General Assembly.

A Espanya, el RACC és membre dels òrgans consultius i els grups de treball de les principals administracions públiques:
•  Direcció General de Trànsit (DGT):
–  Consell Superior de Trànsit i Seguretat Viària
–  Grup de Treball de Velocitat
–  Grup de Treball de Nova Mobilitat Activa i per Ciutat i Restriccions mediambientals
–  Grup de Treball de Normes de Circulació
–  Grup de Treball d’Educació viària al llarg de la vida
–  Grup de Treball de sobre Grues destinades al servei d’auxili a la carretera
–  Grup de Treball de Motocicletes i ciclomotors
•  Servei Català de Trànsit (SCT):
–  Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària
–  Grup de Treball de Motocicletes
–  Pacte Nacional de Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030
•  Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya:
–  Grup de Treball de Peatges
–  Taula de la Qualitat de l’Aire
–  Grup de Treball de Senyalització Viària
–  Grup de Treball de Determinació de Criteris dels Estudis de Mobilitat
–  Grup de Coordinació Aeroportuària
•  Ajuntament de Barcelona:
–  Pacte per la Mobilitat
–  Consell de Ciutat
–  Consell de Coordinació Pedagògica
–  Taula contra la Contaminació de l’Aire

També pertany al Consell de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i al Consell de Mobilitat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a la Taula de Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i al grup d’Educació Viària de l’Ajuntament de Badalona.

D’altra banda, és membre dels òrgans de decisió o grups de treball sobre seguretat viària i sostenibilitat de les següents institucions privades:
•  Comitè de Seguretat Viària de l’Associació Tècnica de Carreteres
•  Associació Espanyola de Seguretat Viària Infantil (AESVI)
•  CARNET (Cooperative Automotive Research Network)
•  Foment del Treball Nacional
•  Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya – Comissió de Mobilitat, Transport i Logística
•  Cambra de Barcelona – Comissió d’Infraestructures i Transport

Noves tecnologies i MaaS

ERTICO – ITS Europe és una organització ser fundada l’any 1991 per la Comissió Europea i la indústria de l’automòbil per promoure la creació i la difusió de sistemes intel·ligents de transport, aconseguint així millores en la seguretat viària i una mobilitat quotidiana més eficient.

El RACC participa activament en els grups de treball i òrgans de govern:
•  Supervisory Board
•  Strategy Committee

El RACC també és membre de la Mobility as a Service (Maas) Alliance, que treballa per aconseguir un model de mobilitat que integri tots els modes de transport en un únic servei accessible a demanda i des d’una sola aplicació.

En l’àmbit estatal, el RACC també forma part del consell directiu d’ITS España. Entre les activitats que promou, destaquen la participació en esdeveniments i acollir-los, com les IX Jornades sobre ITS a Catalunya, realitzades el mes de febrer del 2018.

Mobilitat elèctrica

La Plataforma LIVE és una entitat publicoprivada que té com a objectiu l’impuls de projectes de mobilitat sostenible a Barcelona i Catalunya. A més, dona suport al sector privat per afavorir la implantació d’estratègies relacionades amb el vehicle elèctric i els vehicles de propulsió alternativa.

El RACC és membre col·laborador d’aquesta plataforma, juntament amb administracions, fabricants de vehicles i companyies energètiques.

International Assistance Group (IAG)

L’International Assistance Group (IAG) és una associació internacional de companyies d’assistència en viatge formada en l’actualitat per més de 140 empreses, proveïdors i corresponsals independents. La seva principal missió és oferir serveis de qualitat, amb el lema de “Socis locals, solucions globals”.

El RACC forma part de l’IAG des de l’any 2012.

Promoció de l’esport

RACC MotorSport treballa, a escala nacional i internacional, en la promoció i el desenvolupament de l’esport de motor a través de la seva participació en diferents grups de treball.

A la Federación Internacional del Automóvil (FIA), el RACC ocupa alguns dels òrgans de decisió i executius:
•  Vicepresidència de la FIA Rally Commission
•  Membre de la World Rally Championship Comission

La Real Federación Española de Automovilismo (RFEA) és la màxima autoritat esportiva de l’automobilisme de competició a Espanya, amb més de 20.000 federats. El RACC és membre de la Comissió Delegada i de la Comissió de Ral·lis.

En l’àmbit de la promoció i la formació de joves promeses de l’esport del motor, el RACC col·labora a través de diferents iniciatives amb entitats com la Federació Catalana d’Automobilisme i la Federació Catalana de Motociclisme.

També és membre del Consell Municipal de l’Esport de Barcelona, organisme que té com a missió participar en l’elaboració dels plans i les actuacions esportives de la ciutat i assessorar el govern municipal en aquest àmbit.

Finalment, forma part del Consorci impulsor del Circuit de Barcelona-Catalunya, juntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Montmeló.

Cal destacar que el RACC és l’únic club del món que organitza quatre Grans Premis mundials en el mateix país: Fórmula 1, MotoGP, Ral·li WRC i Rallycross.

Més informació sobre la tasca esportiva del RACC i les entitats amb les quals col·labora al web de RACC MotorSport.