El RACC i Zurich analitzen la pràctica de running a Barcelona i Madrid des d’una perspectiva de gènere

El RACC i Zurich Seguros han presentat l’estudi “Pràctica de running des d’una perspectiva de gènere”, un informe doble realitzat a Barcelona i Madrid que analitza els diferents hàbits a l’hora de practicar running segons el gènere, les qüestions relatives a la seguretat personal i viària dels runners i com de prioritaris són la salut i el benestar per a aquest col·lectiu.

El RACC, com a Club amb àmplia experiència en l’elaboració d’estudis que analitzen la mobilitat des de diferents aspectes, i la companyia asseguradora Zurich, que treballa la cura i la protecció de les persones, a més de fomentar la vida saludable i la pràctica esportiva, especialment entre les dones, tenen la voluntat que aquest document serveixi de referència a les administracions públiques i que es tingui en compte la perspectiva de gènere en la presa de decisions a l’hora de dissenyar un espai públic més segur.

En el marc de l’estudi, s’han fet més de 10.000 observacions i 1.000 enquestes a corredors i corredores en diverses franges horàries, en diverses zones de Barcelona i Madrid. Les conclusions mostren que la pràctica d’esport en la via pública està condicionada pel gènere.

Els resultats més destacats són els següents:

  • Un 19% de les dones a Barcelona i un 25% de les dones a Madrid han patit assetjament mentre practicaven running, més del doble que els homes.
  • La pràctica totalitat de les dones (94%) pren mesures de seguretat personal com ara evitar vies mal il·luminades i solitàries, triar franges horàries concorregudes i anar acompanyades. El 74% dels homes també segueixen aquestes pràctiques de protecció.
  • El 28% de les dones a Madrid i el 19% a Barcelona afirmen que podrien abandonar la pràctica del running com a conseqüència de situacions d’assetjament i agressions viscudes, enfront de només el 12% i el 10% dels homes.
  • S’observa que les dones acostumen a córrer més en grup que els homes, sobretot quan es fa fosc: el 67% de les corredores a Barcelona practica aquest esport acompanyada en hores nocturnes, mentre que només ho fa el 35% dels homes.
  • Un de cada quatre runners actuals diu que no corria abans de la covid-19 i un 22% ara ho fa més que abans. El 47% dels corredors i corredores enquestats afirma que ara els preocupa més la seva salut que abans de la pandèmia.

L’estudi conclou amb una sèrie de recomanacions per les administracions, com la creació de campanyes de conscienciació sobre l’ús d’elements reflectants i les bones pràctiques a seguir per córrer a la via pública, garantir una il·luminació correcta de l’espai públic o fomentar la incorporació de dones en la presa de decisions sobre planificació urbana. També es llisten recomanacions per als runners, com evitar l’ús d’auriculars quan es corre individualment, córrer per zones freqüentades per altres corredors o vianants, i triar una ruta coneguda i amb bona il·luminació, entre d’altres consells.