Reforçant el seu posicionament com a club de serveis a la mobilitat, el RACC va tenir un paper destacat a la primera edició del Tomorrow Mobility World Congress (TMWC), un congrés de nova creació organitzat per Fira de Barcelona i EIT Urban Mobility i del qual el RACC en forma part de l’advisory board, que va reunir més de 75 experts en mobilitat urbana per debatre els reptes de futur d’aquest àmbit a nivell global.
Emmarcat en l’Smart City Expo World Congress, la fira més important del món sobre ciutats intel·ligents i innovació urbana, de la qual el RACC n’ocupa la vicepresidència, el TMWC va tenir lloc entre el 16 i el 18 de novembre al recinte de la Gran Via de Barcelona i també paral·lelament amb diverses activitats en format online. El RACC va participar en ambdós congressos a través de diversos actes.
Mobility Talks – Tendències de mobilitat BCN/MAD 2021
Mobility Talks – Tendències de mobilitat BCN/MAD 2021
El dimarts 16 de novembre, coincidint amb l’inauguració del congrés, el Mobility Institute del RACC, la plataforma col·laborativa creada pel RACC i Deloitte que analitza les noves tendències de la mobilitat, va presentar l’estudi “Tendències Urbanes de Mobilitat a Barcelona i Madrid”, que estudia les novetats en aquest àmbit que han tingut lloc aquest 2021 a les dues ciutats.
El president del RACC, Josep Mateu, va donar la benvinguda als assistents acompanyat d’Antonio Ibáñez, soci de Deloitte Digital. Posteriorment, el director de l’àrea de Mobilitat del RACC, Cristian Bardají, va moderar una taula rodona que va comptar amb la participació del conseller delegat de TMB Gerardo Lertxundi, el conseller delegat de SABA Josep Martínez, Carlos Mateo, director de serveis de mobilitat de la EMT Madrid i Michael Kisfaludi, director comercial del Grup Europcar. La cloenda de la presentació de l’estudi va ser a càrrec de la tercera tinent d’alcalde i regidora de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.
Innovació en micromobilitat
Innovació en micromobilitat
D’altra banda, el RACC va participar dijous 18 en una ponència sobre les tendències més actuals en matèria de micromobilitat anomenada “How can innovation boost micromobility in the cities” a càrrec de Cristian Bardají. El director de l’àrea de Mobilitat del RACC va presentar els resultats d’un estudi que analitza el perfil i el comportament dels usuaris de patinets i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat, on sovint sorgeixen conflictes en les normatives d’aparcament i la integració de la primera/última milla amb el transport públic. Bardají va exposar com pot la innovació en forma de geofencing, IA, etc. ajudar a abordar tots aquests problemes i permetre la promesa d’un mitjà de transport assequible, segur i net.
Josep Mateu al Digital Program del congrés
Josep Mateu al Digital Program del congrés
El mateix dijous a la tarda, el president Josep Mateu va ser convidat pel Digital Program de la cadena de televisió d’ambdós congressos a fer una breu entrevista en directe. Sota el títol “la transformació de la mobilitat post-pandèmia”, el president va poder compartir visions de com l’entitat veu el futur de la mobilitat i va destacar algunes de les innovacions del RACC en aquesta àrea, com per exemple el programa holaBici, un programa per fomentar la mobilitat sostenible que ofereix serveis d’assistència i punts de reparació de bicicletes arreu de la ciutat o la plataforma agregadora de serveis de mobilitat CityTrips, present ja en 26 ciutats del món.
Visita d’una delegació brasilera d’ACCIÓ
Visita d’una delegació brasilera d’ACCIÓ
Els actes vinculats al TMWC van acabar el divendres amb la visita d’una delegació brasilera de l’àmbit de la mobilitat a la seu del RACC. En col·laboració amb ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, una trentena de representants d’entitats públiques i d’empreses de sectors com el transport, l’arquitectura o l’energia van reunir-se amb representants del RACC per conèixer la seva tasca com a Club de Serveis a la Mobilitat.