El RACC, protagonista en els debats sobre mobilitat a l’Smart City Live 2020

El Club, ‘partner’ del principal congrés internacional sobre ciutats intel·ligents i innovació urbana, participa a la cimera a través de diverses conferències i debats sobre el present i el futur de la mobilitat. Alhora, des d’enguany, el RACC ocupa la vicepresidència de l’Smart City Expo World Congress.

Smart City Live

El RACC ha estat protagonista i ‘partner’ de l’Smart City Live 2020, l’edició online de l’Smart City Expo World Congress, que s’ha celebrat els dies 17 i 18 de novembre de 2020. Alhora, des d’aquest any, el RACC també ocupa la vicepresidència d’aquest congrés internacional, el més important del món sobre ciutats intel·ligents i innovació urbana.

L’Smart City Live 2020 ha aplegat més 20.000 professionals procedents de 144 països, que han realitzat un total de més de 114.000 visualitzacions dels continguts. El congrés s’ha desenvolupat durant més de 40 hores de programació en directe des de Barcelona i en connexió amb 15 països i s’ha pogut seguir des de tot el món a través del web de l’esdeveniment.

A la cimera hi han intervingut més de 240 ponents, entre els quals destaquen reconeguts noms com Michael Müller, alcalde de Berlín; Anne Hidalgo, alcaldessa de París; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Teresa Ribera, vicepresidenta quarta del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; o Takuya Hirai, ministre de Transformació Digital, Seguretat Social, Sistema Tributari i Política en Tecnologies de la Informació del Govern del Japó.

Les principals intervencions del Club

El president del RACC, Josep Mateu, ha protagonitzat un col·loqui on ha exposat la visió del Club sobre el paper decisiu de les ciutats en la definició de la nova mobilitat. En la seva intervenció, Mateu ha volgut destacar que “un dels nostres objectius principals ha de ser treballar per aconseguir una mobilitat més neta i sostenible que també sigui compatible amb el progrés econòmic de les ciutats i dels països, per tal que ningú quedi enrere” i ha posat en relleu la importància que té la tecnologia per abordar aspectes com la gestió de les dades i la millora dels serveis per als usuaris.

Durant la sessió també han intervingut el director de la Fundació RACC, Lluís Puerto, que ha analitzat com ha impactat la covid-19 sobre la mobilitat a les ciutats i a les seves àrees d’influència, i la responsable de Projectes d’Innovació, Isabel Trias de Bes, que ha compartit l’experiència del Club amb l’aplicació CityTrips. Aquesta App, desenvolupada pel RACC, ja està present en més de 20 ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia, permet als ciutadans veure en temps real tots els transports públics i compartits que tenen al seu voltant, i és un exemple de la importància de les solucions digitals per facilitar els desplaçaments i promoure la intermodalitat.

En el marc de l’Smart City Live 2020, el RACC també ha participat en diverses ponències i debats sobre mobilitat. Entre elles destaca la taula rodona organitzada per l’entitat, a través del Mobility Institute, que sota el títol “Urbanisme Tàctic i Mobilitat. Solució o repte” ha abordat els reptes de mobilitat que afronten les ciutats com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19 i les mesures d’urbanisme dinàmic que estan implantant per adaptar-se a la nova realitat.

En aquest espai hi han participat el president del RACC, la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, i la directora del departament de Ciències Socials i Salut comunitària de la Universitat de Vic, Esther Busquets.